KRÖNIKA: 2020 blev året då rollspelen gjorde sitt stora återtåg

Rollspel är hetare än någonsin. Mycket på grund av en pågående pandemi men också mycket på grund av svenskar. Fria Ligan spottar bokstavligt talat ut nya kickstarters och releaser – en efter en. Och det är inga små titlar som den svenska utgivaren ger ut. De har gått från det helsvenska Mutant till att återutge Twilight: 2000 och The One Ring, som båda kommer i år. Alien The role-playing game gör succé världen runt och Fria Ligan är kanske det hetaste just nu. De går i bräschen för en ny generation rollspelare och revivar samtidigt de gamla spelarna med hjälp av klassiska titlar.

Dungeons & Dragons 5E är större än någonsin och parallellt med rollspelen spelas det brädspel som aldrig förr.

För mig smygstartade spelandet redan innan pandemin men samlandet har definitivt tilltagit under året som gått. När det är corona-säkert så har vi samlats, en del gamla ansikten men även en del nya, för att spela. Att greppa penna och papper är som att återigen sätta sig på cykelsadeln och rusa iväg mot nya äventyr. Men det digitala har, för mig, varit en ny upplevelse. Varje torsdag har vi samlats, från Sundsvall i norr till Malmö i söder, via verktyget Fantasy Grounds för ett par timmar med Symbaroum-gruppen. Tillsammans har vi bekantat oss med både verktyget som med världen och det blir bara roligare för varje spelkväll som går. 

Nu när 2021 har rullat in så ser jag med spänning fram emot alla kommande nyheter och digitala spelkvällar – men förhoppningsvis även fler fysiska spelkvällar när pandemin förhoppningsvis lugnat ned sig något. För digitalt i all ära – det är inte mycket som slår pennan och papperet och gemenskapen runt spelbordet.

Läser just nu: Vid vansinnets berg (Lovecraft/Baranger)
Ser fram emot: The One Ring 2nd Edition av Fria Ligan

Conny