John Carter of Mars

Första intryck av John Carter of Mars: “Jag vill besöka Barzoom nu, idag, på en gång”

Många av er känner kanske till John Carter från filmen som kom 2012. Själv kom jag först i kontakt med honom som tecknad serie, om det var som andraserie i gamla Tarzan-tidningar eller om det var i albumform har jag glömt. Vad jag däremot kommer ihåg var att jag tyckte det såg ohyggligt spännande och fantasieggande ut även om jag inte förstod riktigt vad det handade om. Då klassificerades de som science fiction, idag tycker nog många att berättelserna ligger närmare fantasy. Science fantasy eller rymddrama som jag hört det kallas tycker jag är en bra beskrivning. Tänk scenerna på Tatooine i Return of the Jedi. Japp George Lucas är ett stort John Carter-fan.

John Carter skapades av Edgar Rice Burroughs, som även är pappa till Tarzan. Han skrev 11 böcker om honom som gavs ut mellan åren 1912 och 1964. Den sista gavs ut postumt. Böckerna handlar om den amerikanska officeraren John Carter som på ett mystiskt sätt förflyttas till planeten Mars. Där är han tack vare Mars lägre gravitation med sin fysik anpassad till jordens dragningskraft en styrka och smidighet som vida överträffar än Marsianernas. På Mars, eller Barzoom som planeten kallas på det inhemska språket, upplever John Carter de mest fantastiska äventyr, kämpar för att rädda Marsianerna och gifter sig med princessan av Mars. Klassiska äventyr med heroism, svärd, flygande skepp och spännande varelser. Om det låter som något ni hört många gånger förut så beror det på att det var här det började, i Edgar Rice Burroughs berättelser om John Carter på Mars.

2018 gav Modiphius ut ett rollspel baserat på böckerna. De har verkligen lagt ner ett gediget arbete på att beskriva världen med alla dess raser, hjältar, varelser och sedvänjor och skapat en riktigt matig bok. För den som inte är bekant med materialet och bara vill börja spela kan det kännas en aning överväldigande vid första anblicken. Men frukta inte. Boken har ett bra spelarkapitel som beskriver ur man skapar karaktärer som känns igen från andra rollspel. Sedan är det bara att ge sig ut på äventyr.

Boken är väldigt snygg och rikt illustrerad med massor av inspirerande bilder. Det är positivt att se att alla karaktärer oavsett kön eller ras är avbildade som starka kababla individer. Det är inte heller någon större skillnad i klädsel. Alla visar ungefär lika mycket hud och ser ut som något från Prince of Persia.

Systemet är beskrivs som en nedskalad version av 2D20. Jag har inte haft nöjet att spela det än men av beskrivningen känns det som ett rakt på sak system som prioriterar äventyr och flöde framför detaljerad simulering. Karaktärerna har 6 attribut som du rullar tärning mot. En annan detalj som jag gillar är att det finns inga färdigheter i det här spelet. Om din karaktär hittar ett spännande vapen eller fordon kan den anända det eftersom det är DU som är hjälten. Om det bidrar till spänningen och ett misslyckande innebär en intressant händelseutveckling kan spelledaren kräva att du rullar tärning för att lyckas.

Spelledarens roll beskrivs i ett eget kapitel tillsammans med spelledarkaraktärer och varelser hämtade från Burroughs böcker. Man får också tips på hur man driver handlingen framåt och skapar spännande äventyr.

Edgar Rice Burroughs var en man av sin tid och hade en del åsikter som vi tack och lov börjat lämna bakom oss idag. Precis som Chaosium gjort i Call of Cuthulhu tas ämnet i ett kortare stycke. Materialet har anpassats mer till dagens värderingar och jag tycker nog att det här är ett spel som kan uppskattas av alla.

Mitt intryck av John Carter of Mars är att ju mer jag har trängt in i materialet medan jag skrivit den här texten desto mer fascinerad och sugen på att spela det har jag blivit och då är jag egentligen mer en hård SF, urban fantasy kille. Jag vill besöka Barzoom nu, idag, på en gång. Jag vill ge mig ut på fantastiska äventyr och hitta skatterna och rädda planeten. Här finns plats för både episka äventyr och karaktärsdrivna berättelser som kan tilltala alla.

Fram till den 25:e januari kan man köpa John Carter of Mars digitalt i ett riktigt prisvärt paket via Bundle of Holding och då går 10% av pengarna till välgörande ändamål.

Henrik