Eloso lanserar brädspel baserat på Mio min Mio

Hjälp Mio besegra Riddar Kato när MIO MIN MIO släpps SOM BRÄDSPEL

Vi är i Sverige inte bortskämda med bra sällskapsspel som tar avstamp i vår gemensamma sagoskatt. Därför blir jag riktigt glad när jag idag läser att Eloso Förlag släpper ett brädspel baserat på Astrid Lindgrens Mio min Mio i maj i år. Spelet kommer att vara illustrerat av Johan Egerkrans som även gjort illustrationerna till den nya utgåvan av boken.

De berättar för boktugg.se att det inte är frågan om ett barnspel med slå-tärning-och-flytta-mekanik utan skall bli ett ett samarbetsspel för hela familjen där spelarna hjälper Mio att besegra den onde riddar Kato. Samarbetsspel har ökat väldigt i popularitet på senare år och jag tycker spontant att det är ett upplägg som passar bokens handling väldigt bra. Björn Flintberg från Eloso berättar att spelet är lämpligt från 9-10 år med en komplexitet jämförbar med t.ex. Ticket to Ride.

Men, det är inte en reservationslös glädje jag känner. Det finns samtidigt ett uns av skepsis. För det är trots allt Astrid Lindgren vars böcker jag både älskar och har ett lite problematiskt förhållande till. Att föra över hennes berättelser till andra media är ett åtagande i nivå med att göra om Kalles julafton. Det till trots har jag stort förtroende för Eloso och det vi fått veta om spelet så här långt gör mig absolut nyfiken. Törs vi kanske till och med hoppas på en expansion där en av spelarna kan ta rollen som riddar Kato?

Johan Egerkrans är kanske bland oss rollspelare mest känd för sin bok Nordiska Väsen som låg till grund för rollspelet med samma namn från Fria Ligan som jag hoppas kunna skriva om ganska snart i en serie om svensk skräck.

Henrik