ACHTUNG! Chthulhu 2d20

Ockulta nazister och hejdlösa hjältar under ett brinnande världskrig – en titt på kommande Achtung! Cthulhu 2D20

Det hela började 2012 när rollspelet Achtung! Cthulhu kickstartades. Projektet blev en riktig snackis och kickstartern blev en given succé. För att kunna leverera Achtung! Cthulhu och kommande produkter bildades förlaget Modiphius av Chris och Rita Birch. Achtung! Cthulhu togs emot med förtjusning av rollspels-communityt och vann bland annat utmärkelsen ”Best Roleplaying Game” i samband med UK Games Expo 2014. Utöver klassiskt bordsrollspel har spelvärlden Achtung! Cthulhu getts ut i olika format, så som figurspel, brädspel och dataspel.

Den första rollspelsversionen av Achtung! Cthulhu var konstruerad så att spelet kunde spelas med reglerna från både Call of Cthulhu (6th ed) och Savage Worlds. Så här i efterhand så känns detta som ett rätt märkligt och rätt bökigt upplägg. Alla böcker hade dubbla uppsättningar regler och alla NPC:s hade dubbla uppsättningar stats. Å andra sidan var Achtung! Cthulhu resultatet av en framgångsrik kickstarter, vilket uppenbarligen inte alltid landar i att slutprodukten blir slimmad och genomtänkt (stretchgoals!).

Nu trummar Modiphius för en nyversion av Achtung! Cthulhu och i denna nya tappning är reglerna från Call of Cthulhu och Savage Worlds helt bortstädade. Istället kommer den nya versionen uteslutande baseras på Modiphius egna standardsystem 2D20. Systemet 2D20 känner vi igen från tidigare Modiphius-spel så som Mutant Chronicles, Dishonored RPG och Robert E. Howard’s Conan: Adventures in an Age Undreamed Of.

Precis som tidigare version kommer nyversionen av Acthung! Cthulhu bestå av två grundböcker: Player’s Guide och Gamemaster’s Guide. Inga överraskningar där inte. Dessa grundböcker finns ännu inte till hands men för den nyfikne har Modiphius släppt Achtung! Cthulhu Quickstart: A Quick Trip to France för gratis nedladdning.

Achtung! Cthulhu 2d20 Quickstart

Så vad är då denna Achtung! Cthulhu Quickstart: A Quick Trip to France för något? Jo, på 48 sidor (eller ja, snarare 44 sidor för de fyra sista sidorna är bara reklam) redogör denna gratis-PDF kortfattat vad Achtung! Cthulhu är för något och vad 2D20-systmet går ut på. Precis som man sett i många andra quickstarts utgörs en stor del av materialet av ett kort äventyr (det är alltså scenariot som utgör A Quick Trip to France“) som är upplagt för att spelare och spelledare ska ges chans att känna på regelsystem och setting på ett snabbt och summerat sätt. Scenariots handling är väl inget revolutionerande, men det är å andra sidan inget man förväntar sig av ett sånt här prova-på-äventyr.

Min första känsla efter att ha läst denna quickstart var att ”det här scenatiot kommer jag nog aldrig någonsin spela”. Men det är på inget vis ett problem anser jag. Jag fick en god uppfattning av hur det nya Achtung! Cthulhu kommer att fungera rent regelmässigt, samt hur Modiphius valt att spetsa till settingen. Att man valt att skräddarsy spelet runt ett (1) regelsystem är enligt mig en klar förbättring från tidigare version och jag får intrycket av att 2D20 kommer att fånga settingens action-betonade ”pulpighet” (är detta ens ett ord?) på ett bra sätt. Klart är dock att 2D20 inte lär vara alla rollspelstöntars kopp té. Det är ett förhållandevis crunchigt och traditionellt regelsystem med många tärningsslag och saker att hålla reda på, men folk som inte har problem med sånt (såna som mig) kommer sannolikt gilla upplägget. Tänker jag tillbaka på den gamla versionen så upplevde jag aldrig att regelverket från CoC 6th ed klarade av att leverera den ösighet och over-the-top-känsla som Achtung! Cthulhu kräver. Regler för att kunna köra det genom Savage Worlds fanns förvisso (och de flesta verkar vara överens om att Savage Worlds är ett oerhört mycket bättre regelalternativ än CoC 6th ed för pulpiga spel) men jag har av nån anledning aldrig kommit in i Savage Worlds (ännu ett spel som bara står i hyllan och samlar damm).

När det gäller setting och spelvärld känns allt igen från tidigare version av spelet. Det rör sig fortfarande om andra världskriget och det ockulta, lovecraftianska (ännu ett märkligt ord) kriget mellan axelmakternas och de allierades hemliga underrättelse organisationer (benämt som ”The Secret War” i spelet). Denna quickstarter ger en kort (väldigt kort) introduktion till Section M (den brittiska underrättelsetjänsten med syfte att bekämpa det nazistiska ockulta hotet) och Majestic (den amerikanska motsvarigheten till Section M). Man ges också en kort beskrivning av Black Sun (hyperboreiska SS-magiker med huvudsäte i Wewelsburg vars slutmål är att öppna dörren för Yog-Sothoth och förinta mänskligheten) och Nachtwölfe (avfällingar från Black Sun som med hjälp av vansinnig ingenjörskonst och Wunderwaffen bekämpar Tredje Rikets fiender samtidigt som de letar artefakter från forna Atlantis). Som spelare förväntas man gestalta soldater, agenter, ockultister och mystiker med målet att stoppa axelmakternas försök att dra kraft från och åkalla kosmisk ondska och glömda gudar. Med andra ord är settingen den samma som tidigare. Jag får ändå känslan av att man spetsat till spelvärlden och mytologin ytterligare. Det hela känns ännu mer pulpigt, action-betonat och dramatiskt än tidigare. Exempelvis ger quickstartern intycket att det förväntas att spelarkaraktärerna gestaltar magikunniga och mystiker i högre grad än tidigare. Med 2D20 presenteras ett nytt magisystem som möjliggör besvärjelsekonst för spelare utan att man automatiskt förlorar en lastpall med Sanity vid första försöket. I den nya versionen finns ingenting som liknar Call of Cthulhus Sanity-regler. Istället är fokuset på spänning, raffel och hjältemodiga gärningar.

Slutligen vill jag bara slänga in att illustrationer, layout och estetik är riktigt tjusiga. Redan i den gamla versionen bjöds det på många fina och stämningsfulla bilder och denna quickstarter ger intrycket av att Modiphius fortsätter på det spåret. Bilderna och layouten ger läsaren en inspirerande känsla av spelvärlden och vad spelet går ut på.

Den nya versionen av Achtung! Cthulhu verkar bli en hyfsat nischad produkt. Det är ett sammelsurium av Cthulhu-myten, Indiana Jones, hemliga agenter, pulpiga nazistskurkar, pang-pang och crunchiga regler. Jag blir inte förvånad om många rynkar på pannan åt allt detta. För egen del är jag hyfsat såld. Det här är precis sånt jag gillar.

Daniel