Skjut dom i huvudet är en hyllning till 80-talet, George A. Romero och zombiekulturen

Det helsvenska rollspelet Skjut dom i huvudet sätter dig i huvudrollen i vilken zombiefilm som helst – med skillnaden att det utspelas i Sverige, här och nu.

Det börjar ta slut på förnödenheter i den byggnad där du har barrikaderat dig i tillsammans med några andra, för dig okända, människor. Diskussionerna börjar ta fart – kanske finns det något kvar att äta i pressbyrån som ligger ett kvarter bort? Ni måste ta er ut på gatorna för att överleva även om det är där faran vandrar omkring i skepnaden av zombies och av andra människor som gör vad som helst för att överleva.

Det är kanske det enklaste sättet att kickstarta ett scenario i rollspelet Skjut dom i huvudet som utspelas i Göteborg. Själv kan jag inte låta bli att tänka på episka kampanjer i klass med The Walking Dead där min hemstad Sundsvall står i centrum. Kanske har man barrikaderat sig i mammons tempel, köpcentret Birsta City – eller kanske bommat för dörrar och fönster till anrika City Café i Stenstan.

Spelet känns modernt och reglerna är enkla. Kritiskt lyckade tärningsslag och fummel kallas ”naila” och ”fucka upp”. Paranoian ökar successivt under spelets gång då du inte kan vara säker på om någon i din grupp är smittad.

Regelboken, som är klockrent formgiven att efterlikna en VHS-kassett, har även ett format som får plats i en större ficka. Det följer med ett gäng scenarier, kartor och karaktärer och systemet är så pass enkelt att du kan komma igång med att börja spela redan första dagen. Det är däremot en fördel om du har tillgång till en skrivare för att printa ut formulär, handouts och kartor. Och redan nu har förlaget annonserat ut kommande kampanjböcker, som även dem utspelas i Göteborg.

Jag kan däremot inte släppa tankarna på att låta min spelgrupp uppleva ett zombieinfesterat Sundsvall. Och det enkla systemet gör spelet väldigt flexibelt för det. Det är bara att utgå från valfri zombiefilm och placera handlingen i din egen hemstad. Spelets skapare Tobias Hadin tillsammans med förlaget Vildhallon nailade denna så att säga.

Foto toppbild: Kristoffer Lignell

Conny