KRÖNIKA: CARAVAN, ENSAMMA VARGEN, THOUSAND YEAR OLD VAMPIRE OCH TEN CANDLES: "DET HÄNDER SAKER I RPG-VÄRLDEN"

KRÖNIKA: Caravan, Ensamma Vargen, Thousand Year Old Vampire och Ten Candles: “Det händer saker i RPG-världen”

Det är lätt att tro att alla rollspel som kommer idag bara är återupprepningar av gamla spel, det kan inte vara mer fel. Det finns ett stort community som tar fram nya rollspel med nya regler och helt nya sätt att spela på och det är otroligt spännande att följa utvecklingen. Jag tänkte prata lite om några exempel av vad jag har hittat.

Först ut är ett spel som fått namnet Caravan, skapat av Vetenge, han har jobbat med det här i snart 4 år och det märks. Reglerna är väl genomtänka och på många sätt nya i den meningen att de används på ett annorlunda sätt.
Fokuset på att skapa din karaktär ligger inte i att slå en massa tärningar utan snarare tänka ut vad det är för karaktär du vill spela. Välj en typ av varelse (här kan du välja de vanliga men också att spela orch och barn av demoner), bestäm ditt fokusområde (tex Magiker, Krigare även om de inte heter så här).
Du har 12 poäng att dela ut på dina attribut och här kan du verkligen specialicera din karktär och helt gå in på ditt fokus – eller kanske dela upp så mer än bara ett attribut blir riktigt bra.
Sedan är det några steg till innan du är klar. I det sista steget ska du som spelare ägna eftertanke på vad det är du ska spela. Varje karaktär får dessutom 20 XP redan i början.
Märk väl att jag har nämnt ordet tärningar en enda gång och i det här spelet använder du inte tärningar för att skapa din karaktär. Jag måste säga att sättet man skapar en karaktär verkligen tilltalar mig, det blir ett större fokus på vad man ska spela och hur.
Just Caravan är “bara” ett regelsystem. Ingen världsbeskrivning finns med så du kan låta det utspela sig precis var som helst.

Många minns säkert Ensamma vargen (som nu är aktuell igen) och andra soloäventyr. Det finns verkligen en uppsjö av solospelsprodukter att prova på. Ett annat solospel som det surras om är ett som har vunnit flertal priser och heter Thousand Year Old Vampire. Det är ett solorollspel om minnen, förlust och vampyrer. Jag har nosat lite på det och det är otroligt välskrivet.

En tredje spel, som kan spelas med fler, är Ten Candles. Spelet handlar om att solen har försvunnit och det mörker på jorden som uppstått. Du tänder 10 ljus, när sista slocknar dör alla. För det finns något där ute i mörkret.

Eller varför inte spela ett monster som ska bygga en grotta med fällor och annat för att hålla nyfikna äventyrare borta?

Kanske vill du spela ett soloäventyr och vara ett monster som blir mobbad av elakare monster och blir tvingad att smyga in i sagovärlden och stjäla saker och de saker som du stjäl blir en tärning som du ska hålla i handen. Jag kan rekommendera er att följa tråden /r/rpg på Reddit där mycket dyker upp.

RPG-scenen lever i allra största grad – och det finns många bra spel att hugga tag i. Jag har bara skrapat lite på ytan.

Mattias