LISTA: Fem rollspel om drama och relationer

Har du tröttnat på att kräla dungar, dräpa drakar och räkna ut hur många xp det är kvar till nästa level?

Har postapokalypsens atombombade ruiner, muterade människoätande jättegäddor och läderklädda punkarmarodörer tappat sin charm?

Börjar det där med att slåss med lasersvärd, bekämpa rymdpirater och utforska universums utkanter kännas lite gjort?

Gäspar du när du inser att ytterligare en kampanj leder fram mot en konfrontation med Nyarlathotep, Yog-Sothoth eller (dubbelgäsp) Cthulhu?

Känner du dig lika blasé som din trehundraåriga Toreador?

Eller vill du bara prova något nytt?

Då har du här en lista på fem rollspel om relationer, drama och människor som längtar efter något annat än hjältedåd, fet loot och ett svärd med större plus!

Good Society – A Jane Austen RPG

Good Society är ett spelledarlöst strukturerat berättarspel där spelarna antar roller som passar in i den värld Jane Austen beskrev i sina böcker. Är du en förmögen arvinge som förälskat sig i någon av lägre status än vad som passar sig? Är du en lite för gammal ungmö som hellre vandrar på hedarna än letar efter ett lämpligt parti bland traktens giftaslystna män? Är du en officer med tvivelaktigt rykte som nyligen återvänt från kriget? Är du änkehertiginnan som är helt oförmögen att låta andra sköta sitt?

I Good Society spelar du dels din egen huvudperson, dels mer eller mindre besvärliga personer med kopplingar till de andra spelarnas huvudpersoner så det finns gott om utrymme för att leva ut olika typer av roller. Reglerna är inte särskilt komplicerade men kan ta en stund att vänja sig vid för den som är van vid mer traditionella system — det använder till exempel en resurs i form av resolve tokens istället för tärningar.

Spelets setting är inte låst till det historiska tidiga 1800-talets England. Spelet stöder till exempel att man har andra könsroller, och med expansionerna i tillägget Expanded Acquaintance går det att lägga till såväl magiska sällskap som hemliga identiteter och févarelser.

Rekommenderas för den som vill diktera brev, sprida illasinnade rykten och kasta trånande blickar mot en ovetande älskad på andra sidan balsalen.

The Great American Novel

Om Good Society ligger lite för långt utanför din komfortzon så kan The Great American Novel kanske vara ett alternativ. Det bygger på Powered by the Apocalypse-motorn som använder något mer traditionella tärningar och grundegenskaper, även om det fortfarande befinner sig en bra bit bort från ett riktigt tradspel med dussintals färdigheter och långa utrustningslistor.

The Great American Novel hämtar sin inspiration från klassisk amerikansk literatur, som Vredens druvor, Den store Gatsby eller Dödssynden. Fokuset ligger på karaktärernas relationer till varandra och deras personliga utveckling.

Kommer den lovande advokaten fortsätta vara lojal mot sina ideal eller ge upp dem för att vinna rikedom och berömmelse? Kommer den unga rebellen hjälpa andra att bryta sig loss från konventionerna som håller dem fångna eller förfalla till egoistisk manipulation? Kommer enslingen att ta sig ur sin sociala isolering och dela med sig av sin dyrköpta vishet eller bli en bitter eremit som stöter bort alla som försöker närma sig?

En viktig mekanism i spelet är spelarkaraktärernas dramatiska båge som gör att de har tillgång till delvis olika regler beroende på om de är på väg uppåt mot idealism, osjälviskhet och mod eller nedåt mot egoism, feghet och tragedi.

Rekommenderas för den som vill få nytta av sina högskolepoäng i amerikansk litteratur eller vara snygg i hatt.

Pasión de las Pasiones

Om du känner att drama är bra men melodrama är bättre så är Pasión de las Pasiones värt en titt. Det hämtar sin inspiration från latinamerikanska telenovelas och riktar in sig på berättelser med passion, intriger, förräderi, och ännu mer passion.

I likhet med källmaterialet är rollpersonerna tydliga stereotyper och handlingen tydligt fokuserad på deras relationer till varandra. Kommer la Doñas lömska planer lyckas förhindra el Caballero från att vinna la Bellezas hjärta så att hon tvingas gifta sig med den grymme el Jefe?

Även här är systemet baserat på Powered by the Apocalypse, men med några variationer som att det inte finns några grundegenskaper. Istället baseras sannolikheten för framgång på ett antal situationsspecifika frågor. Om man till exempel anklagar någon för att ljuga har man fördel av att ha bevis eller en publik. Karaktärstyperna har även sin egen unika fråga som ger dem bonus på allt de gör om den är uppfylld, som att la Belleza har fördel av att vara i centrum och el Caballero när han agerar rättframt och ärligt.

Pasión de las Pasiones är ännu inte släppt i sin fullständiga version, men det finns en gratis quickstart för den som vill prova på.

Rekommenderas för den som vill reagera stort på allt som händer, slitas mellan inre drivkrafter och yttre förpliktelser eller smäktande titta ut genom ett fönster och berätta om sina känslor.

Low Stakes

För den som vill ha något mer lättsamt och gärna vill ha lite övernaturliga inslag så kan Low Stakes vara ett lämpligt val. Det är baserat på What We Do In the Shadows, en film och en tv-serie där ett antal vampyrer och andra väsen delar bostad. Både i grundmaterialet och spelet är upplägget sitcom med inslag av reality-tv, med bland annat en spelmekanik för “confessionals” där karaktärerna talar direkt till kameran.

Reglerna är mycket enkla och karaktärstyperna bygger på tydliga sitcomstereotyper som den buttre, den överdrivet ordningssamme och den som vill ha allas uppmärksamhet. Tillsammans gör detta spelet välkomnande för nybörjare, och den som har sett filmen eller ett par avsnitt av tv-serien kommer känna sig hemma direkt.

Fokus ligger hela tiden på karaktärernas brister och vem som för tillfället har övertaget i gruppens sociala spel vilket sätter relationerna och personligheterna i centrum.

Rekommenderas för den som vill lätta på trycket efter att ha spelat en lång svårmodig kampanj i Vampire eller bara bli osams om vems tur det är att diska, dammtorka kistlocken eller torka golvet i bloddrickarrummet.

World Wide Wrestling

Någon kanske undrar vad World Wide Wrestling har att göra på en lista över rollspel om drama och relationer. Handlar inte wrestling bara om snubbar med jättemuskler som låtsasfajtas?

På ett sätt är det en korrekt beskrivning. Huvudnumret i wrestling är snubbar (och i enstaka fall snubbinor) med jättemuskler som låtsasfajtas. Men om det bara vore det skulle wrestling inte överlevt som underhållningsform i närmare hundra år.

Men i själva verket är kärnan i wrestling just drama och relationer. Inte bara de enskilda matcherna utan hela säsonger är planerade för att ha dramatiska vändningar, brottarna själva skapar sina karaktärer för att vara engagerande för publiken och relationerna dem emellan byggs upp till långvariga fejder och mer eller mindre kortvariga allianser. Varje match är en chans för deltagarna att uttrycka sin personlighet både i och utanför ringen och minst lika mycket av spänningen ligger i vilka vändningar som kommer på vägen mot avgörandet som i vem som vinner. I stort sett alla större matcher har något inslag av fusk som en domare inte ser, en tredje part som kastar sig in i kampen (och kanske vinner!) eller att slagsmålet fortsätter efter att vinnaren korats.

World Wide Wrestling tar fasta på allt detta och lägger dessutom till en nivå av ränksmideri och tjuv- och rackarspel bakom kulisserna, där brottarna intrigerar för att påverka ledningen till att ge dem de resultat de själva vill ha i matcherna.

Hur mycket fokus man lägger på de olika nivåerna är en fråga om tycke och smak, men det är ingen tvekan om att det är karaktärernas relationer och personligheter som driver händelseförloppet och att fokus för handlingen ligger på de dramatiska ögonblicken.

World Wide Wrestling använder liksom ett par av de andra spelen på den här listan spelmotorn från Apocalypse World och har däreigenom relativt enkla regler i grunden, men i och med att det rör sig på flera nivåer och har några extra spelmekanismer så har det en högre komplexitetsgrad än många andra PbtA-spel. Särskild den andra utgåvan är dock skriven med tanke både på rollspelsfans som är intresserade av wrestling och wrestlingfans som vill prova på rollspel, så det bör inte avskräcka den som vill prova på.

Rekommenderas till den som vill kombinera brölande testosteronstinna slagsmål med spelteknisk finess och flera nivåer av metaspelande.