Lista: Fem rollspel för Harry Potter-fantasten

Harry Potter går numera att hitta i nästan varje medium man kan tänka sig. Det finns dock inget officiellt bordsrollspel ännu, men för den som vill spela en ung häxa eller trollkarl på Hogwarts finns det ändå gott om möjligheter.

HOGWARTS

Hogwarts är ett relativt enkelt Powered by the Apocalypse-spel. Reglerna är på totalt 17 sidor, vilket inkluderar ett rollformulär och ett antal listor och tabeller. Det saknar en introduktion till vad rollspelande är (hur nödvändigt det nu är nu för tiden), men är annars ett bra nybörjarspel för den som är intresserad av Harry Potter men inte har så mycket koll på rollspel. Som de andra spelen kräver det förstås att man läser engelska relativt väl, eller kan få hjälp med den delen. (Det finns även översatt till spanska, italienska och brasiliansk portugisiska.)

Eftersom Hogwarts är ett gratisspel så kommer det undan med att använda Harry Potter-världens terminologi direkt istället för att använda olika omskrivningar, vilket kan vara en fördel. Till exempel finns en lista över olika besvärjelser som nämns i böckerna.

Spelet har en relativt traditionell spelledarroll men är också mycket kollaborativt vad gäller handlingen. Spelledaren har ansvar för att spela världen och etablera faror och hot, men det är spelarna och spelledaren tillsammans som hittar och löser de mysterier som dyker upp under spelets gång.

Hogwarts har också gott om slumptabeller för den som behöver hjälp med fantasin i karaktärsskapandet.

Spelet finns enbart som pdf och är som sagt gratis.

ARCANA ACADEMY

Arcana Academy är också ett enklare Powered by the Apocalypse-spel. Det har lite fler mekanismer än Hogwarts som bland annat för in karaktärernas personlighet och relationer mer i reglerna. Fortfarande handlar det dock om ett enkelt spel som även barn kan spela utan problem.

Även i detta spel är olika typer av mysterier centrala för spelupplevelsen, men här skapas de ensidigt av spelledaren vilket gör spelledarrollen lite mer traditionell.

Arcana Academy kan utan problem användas för att spela i Harry Potters värld, men det följer också med en relativt utförlg beskrivning av en annan setting, Warwick Academy. Den inkluderar de viktigaste lärarna och deras ämnen, intressanta platser och några av skolårets viktiga händelser.

Arcana Academy finns enbart som pdf och kostar $15. Detta inkluderar några spelhjälpmedel och ett supplement med tio exempelmysterier.

KIDS ON BROOMS

Kids on Brooms baseras på det ENnie-belönade spelet Kids on Bikes. Reglerna är enkla, med sex grundegenskaper som rangordnas från d4 till d20 och svårighetsgrader från 1 till 20. Det har ändå tillräckligt många finesser för att det inte ska kännas för simpelt, som exploderande tärningar (om du slår det högsta möjliga resultatet på tärningen så får du slå den igen och lägga till det nya resultatet på din totalsumma), enstaka specialförmågor och svårighetsmodifikationer för olika typer av besvärjelser. Totalt sett är det en aning mer komplext än Hogwarts eller Arcana Academy, men inte mycket, och det kan kännas lite mer välbekant för den som är van vid traditionella rollspel.

Här kan spelarkaraktärerna även inkludera lärare och andra vuxna, men alla börjar spelmekaniskt på ungefär samma nivå.

I motsats till Hogwarts och Arcana Academy finns här också tydligt stöd för att skapa en egen värld och en egen skola, med frågor för spelarna att besvara om var skolan ligger, udda ämnen som lärs ut där och vilken sport eller annat tidsfördriv man intresserar sig för.

Spelledarrollen lämnas relativt öppen i Kids on Brooms, med utrymme både för en traditionell spelledare som styr det mesta utanför spelarkaraktärerna och en mer kollaborativ spelstil där spelarna får bestämma detaljer om världen vartefter de blir relevanta.

Kids on Brooms fokuserar också mycket på trygghet i spelupplevelsen och inklusivitet. Till exempel finns det ett särskilt avsnitt om att spela karaktärer med funktionsvariationer.

Kids on Brooms finns som pdf för $12.99 eller som fysisk bok för $25.

SUPER DESTINY HIGH SCHOOL RUMBLE!!

Detta spel (och ja, det ska vara två utropstecken i namnet) är i motsats till de föregående tre inte specifikt inriktat på Harry Potter. Istället är det i huvudsak inspirerat av anime, men eftersom det fokuserar på att spela skolelever med övernaturliga förmågor så går det att använda även till äventyr på Hogwarts.

Även detta är ett Powered by the Apocalypse-spel, i det här fallet av lite mer traditionellt snitt med en skadeskala, grundegenskapsarrayer och annat som nyare PbtA-spel inte alltid använder. En intressant vinkel är att SDHSR!! använder dubbla playbooks, en för personlighetstyp (Delinquent, Adorable, Hero, Mentor med flera) och en för vilken sorts övernaturliga förmågor karaktären har (Creature Summoner, Mech Pilot, Time Traveler, Transformation Warrior med flera). Väljer man att spela just Harry Potter så är troligen de flesta spelarkaraktärerna Alchemical Witches, men eftersom de kommer att ha olika personlighets-playbooks så blir de inte kopior av varandra.

En nackdel i det här sammanhanget är alltså att spelet är mindre fokuserat på att spela specifikt elever på en internatskola för magikunniga, men å andra sidan är det enklare att tillgodose den spelare som inte vill spela häxa eller trollkarl utan varulv, halvjätte eller något annat. Ytterligare en fördel är förstås att det går att fortsätta använda samma spel om man vill ta en paus från Harry Potter för att spela ninjor, utomjordingar, pokémontränare eller något annat.

Som i de flesta PbtA-spel så antas spelarna vara med i världsbyggandet, men annars är spelledarrollen ganska traditionell. Här ligger fokus mer på att slåss mot skurkar än att lösa mysterier, men det finns utrymme för båda.

Super Destiny High School Rumble!! kostar $10 som pdf. För $15 (plus frakt) får man både pdf och en fysisk bok.

DRAMASYSTEM: ALMA MATER MAGICA

DramaSystem (även känt som Hillfolk) är ett spel som riktar in sig på berättelser av den typ som förekommer i många moderna tv-serier. Fokus ligger helt på karaktärernas drivkrafter, mål och konflikter med varandra, och yttre hot och hinder är främst till för att göda detta.

Detta går förstås att använda för att spela elever och lärare på en magisk internatskola enligt den traditionella Harry Potter-modellen. Men i supplementet Blood on the Snow finns även en setup för att spela de unga hjältarna som besegrade den stora ondskan tjugo år senare när de kommit tillbaka till skolan som lärare, ärrade både av sina upplevelser i det stora kriget och sina helt vanliga liv. Med andra ord, om du vill spela “Harry Potter och medelålderskrisen” eller bara föredrar är mer intresserad av att spela Dumbledore, Snape, Lucius, Lupin eller Sirius Black än Harry och gänget så kan det vara värt att titta närmare på detta spel.

Det ska dock sägas att just denna del bara utgör fyra av supplementets dryga 200 sidor och det inte innehåller några ytterligare regler, så för den som inte är Drama System-fantast men är beredd på att snickra lite bakgrund själv så räcker grundboken utmärkt.

DramaSystem går att använda självständigt eller parallellt med ett spel som fokuserar på problemlösning, så det kan även passa bra om du vill ha en lite mer traditionell spelupplevelse som kryddas med persondrama istället för tvärtom.

Här är både systemet och den tänkta spelupplevelsen mer lämplig för vuxna än barn.

Grundboken och Blood on the Snow kostar vardera $14.95 som pdf eller runt $25 som fysiska böcker.